Z BYLINEK

Z bylinek je dobré připravit si různé ochucené bylinkové soli, z nichž nejznámější je asi rozmarýnová sůl. Z bylinek můžeme připravit i domácí bylinkový ocet, který nám skvěle dochutí letní saláty, v zimě pak omáčky, majonézy či dresinky.

ROZMARÝNOVÁ SŮL

200 g soli, snítku rozmarýnu a lžičku citronové kůry. Všechny suroviny dáme do hmoždíře a dobře rozdrtíme. Sůl uchováváme ve skleněné nádobě a hodí se výborně na hranolky, maso či saláty. 

BYLINKOVÝ OCET

jablečný nebo vinný ocet, čerstvé bylinky - jeden či více druhů (bazalka, meduňka, majoránka, kopr, pažitka, oregano, estragon, libeček, petržel, celerová nať, rozmarýn, tymián, šalvěj...),-koření - hořčičné semínko, bobkový lit, pepř celý, nové koření a čistou vyvařenou sklenici. Na dno zavařovací sklenice vložíme koření, přidáme bylinky, zalijeme octem, tak aby bylinky a koření byly ponořené. Sklenice uzavřeme a necháme v temnu a chladu asi tak 14 dní odpočívat. Po 14 dnech přecedíme, bylinkový ocet přelijeme do lahviček a máme hotovo . Výborná je kombinace bylinek 1:1:1 - rozmarýn - tymián - šalvěj v témže poměru, na marinování masa je výborná kombinace jalovec - rozmarýn - bazalka. Skladujeme na suchém a chladném místě. Bylinkový ocet je vhodný do každého salátu.

Klikněte a můžete začít psát. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit.

BAZALKOVÁ SŮL

250 g hrubozrnné soli, 2 hrsti čerstvé bazalky. Bylinky omyjeme a necháme oschnout (nejlépe do druhého dne). Pak je nasekáme na větší kousky a spolu se solí vložíme do mixéru. Mixujeme do rovnoměrného propojení bylinek se solí, aby byly viditelné malé kousky (ne zcela do hladka). Směs přesypeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici až jeden rok.Bazalková sůl se hodí do rajčatových omáček, polévek, těstovin a ke středomořské úpravě zeleniny. 

BYLINKOVÁ SŮL ZE SUŠENÝCH BYLINEK

hrubozrnná sůl, celerová nať, majoránka, petržel, rozmarýn (drcené sušené bylinky). Smícháme bylinky se solí. Té raději malinko méně (přidat ostatně můžete kdykoliv), ať nemáte jídlo s bylinkovou solí sice nádherně voňavé, ale přesolené. Hodí se na pečené brambory, voňavé bylinkami nebo nějakou obyčejnou chlebovou placku, neobyčejně vonící...

Klikněte a můžete začít psát. Labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky