NÁPADY NA JEDLÉ DÁRKY

Dárkem ,který sami vyrobíte jistě potěšíte své přátele, rodinu... Můžete vyrobit i různá pesta, oleje apod. 

KANDOVANÁ POMERANČOVÁ KŮRA

2 pomeranče,235 ml vody,196 g cukru krupice,20 g světlého kukuřičného sirupu (koupíte např. ve zdravé výživě), moučkový cukr na obalení (asi 5 lžic). Z pomerančů oloupeme kůru, zbavíme ji co nejvíce bílé části a nakrájíme ji na drobné kousky. Dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou (mimo tu v receptu), přivedeme k varu a scedíme. Toto opakujeme ještě dvakrát, tento proces odstraní z kůry většinu hořkosti. Potom přidáme ke kůře do rendlíku vodu z receptu, cukr krupice a kukuřičný sirup a mícháme na středním plamenu, dokud se cukr nerozpustí. Potom přivedeme těsně pod bod varu a při této teplotě vaříme cca 60 minut do změknutí. Kůra by měla být měkká a sladká. Tekutinu scedíme a kůru obalíme v moučkovém cukru. Rozetřeme v tenké vrstvě na talíř a necháme do dalšího dne oschnout. Do receptu ale můžeme použít kůru rovnou po uvaření.To samé můžete samozřejmě udělat i s citrony nebo jinými citrusy. U citronů tu budou vyjdou asi 3 na toto množství. Nějaké pekařce pak určitě taková domácí kůra udělá radost i jako dárek pod stromeček.  

PEČENÝ ČAJ

200 g malin, 300 g hrušek, 300 g jablek, 1-2 ks mandarinky či pomeranče, 1 citron, 400 g cukru krupice, 1 lžičku mleté skořice, 3 hřebíčky, 1 badyán, 150 ml rumu (můžete vynechat).Připravte si hluboký pekáček s víkem a troubu předehřejte na 210 st. Jablka a hrušky pokrájejte na malé kostičky (neloupejte), mandarinku či pomeranč oloupejte, rozdělte na dílky, ty pak můžete ještě přepůlit.Všechno ovoce nasypte do pekáčku, zasypejte cukrem, přidejte koření a oloupaný pokrájený citron nebo jen šťávu z něj vymačkanou. Pořádně promíchejte, pekáček zakryjte víkem či alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut. Pak ho odkryjte a nechte dopéct dalších 15 minut. Jinak se o ovoce nestarejte, jen ho během pečení cca 3x promíchejte.Do horké ovocné směsi vmíchejte rum a plňte ji do předem sterilizovaných maličkých zavařovaček - skvělé jsou sklínky od startovacích kojeneckých příkrmů, případně od přesnídávek či pesta. Naplněné skleničky pečlivě zavíčkujte a na 20 minut otočte dnem vzhůru. Takto připravený čaj vydrží celou zimu, doporučujeme uchovávat v chladu a temnu.Podávání: Do hrnečku dejte 3 lžičky ovocné směsi a zalijte horkou vodou, nechte chvíli louhovat. Pak můžete čaj buď přecedit, nebo ho podávat i s ovocem. Načatou skleničku uchovávejte v lednici a spotřebujte co nejrychleji.Ovoce na přípravu pečeného čaje si namíchejte dle vlastní chuti, můžete spotřebovat i mražené zásoby. Také směs koření vylaďte podle svého. Zachovávejte ale množství ovoce (cca 1 kg) a cukru na jednu dávku a nezapomeňte na citron!

NAKLÁDANÝ HERMELÍN S TYMIÁNEM

4 ks hermelíny nebo podobné sýry s bílou plísní ,2-3 ks stroužky česneku ,250 g nivy ,2-3 lžíce rostlinného oleje,1 hrst jader vlašských ořechů , několik snítek tymiánu, bílý pepř , sůl .Ostatní: vlašské ořechy a snítky tymiánu do sklenice, olej na zalitíNejprve si připravíme ořechovou pastu; hrst jader vlašských ořechů nasypeme do nádoby mixéru, přidáme několik snítek tymiánu, stroužky česneku, zakápneme trochou oleje, osolíme, okořeníme pepřem, chvíli vše mixujeme. Hermelíny podélně rozkrojíme, vnitřní strany potřeme ořechovou pastou, vždy mezi dvě půlky vložíme plátky nivy, přiklopíme, trochu zmáčkneme, můžeme je přepůlit (půjdou tak lépe vkládat do sklenice a později vytahovat) a opatrně vložíme do vhodné sklenice, skládáme jeden sýr na druhý, prokládáme kousky jadérek vlašských ořechů a snítky tymiánu. Vyskládané sýry ve sklenicích zalijeme olejem a to až po vrch. Uzavřenou sklenici necháme v lednici odležet 2 až 3 dny, pokud spěcháme, necháme sýry stát 24 hodin v pokojové teplotě, pak je již můžeme servírovat. Pikantní variantu získáme, přidáme li do sklenice k hermelínům jednu až dvě na kolečka nakrájené chilli papričky. Hermelín můžeme nahradit i jiným plísňovým sýrem, například camembertem.

ČESNEK V OLEJI

Stroužky česneku oloupeme, naskládáme do skleničky, přidáme několik zrnek celého pepře, snítky tymiánu a sůl, zalijeme olivovým nebo rostlinným olejem. Skleničky opět ozdobíme, pokud půjdou jako dárek :)  

ČESNEKOVÉ KOŘENÍ

3 hlavičky česneku, 1/2 lžíce soli . Hlavičky česneku rozdělíme na měsíčky, ty poklademe na plech (pokud máte nerovnoměrné stroužky, tak je ještě můžete překrojit na polovinu).Takto připravený česnek vložíte do trouby a pečete asi 2-3 hodiny při teplotě 100 stupňů. Dá se říci, že česnek usušíte.Potom troubu vypneme a česnek necháme v troubě dokud nevychladne. Nejlepší je nechat takto česnek vychladnout během noci.Vysušený česnek umeleme na mlýnku na kávu nebo ho rozmačkáme v hmoždíři.Do česnekového prášku přidáme sůl, která bude působit jako konzervant a skladujeme ho v uzavíratelné nádobě v temné komoře.

DOMÁCÍ TĚSTOVINY

Můžete připravit i domácí těstoviny nebo drobení do polévky, určitě ocení dcery, snachy, kamarádky. Zabalíte do celofánového pytlíčku, ozdobíte mašlí. 

UTOPENCI,DOMÁCÍ SÝRY....

NAKLÁDANÝ BALKÁNSKÝ SÝR

balkánský sýr, zelené olivy bez náplně, sušená rajčata, česnek (cca 1-2 stroužky na skleničku), čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn), olivový olej. Balkánský sýr nakrájíme na kostičky, sušená rajčata slijeme a nakrájíme na menší kousky. Do skleniček vrstvíme společně s olivami, bylinkami a česnekem. Celé nakonec zalijeme olivovým olejem. V lednici necháme uležet minimálně 5 dní.

Klikněte a můžete začít psát. Labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky