Grilování 

Už v květnu pokud začíná hezké počasí a  každý se  určitě těší, až začne sezona, kdy se začne grilovat. Při této akci se setkáváme s rodinou a přáteli. Vkládám  některé recepty na grilování a marinády na maso,zeleninu,sýry...

Ke grilovanému masu, zelenině, uzenině sýrům, ale v poslední řadě i ovoci určitě nesmí chybět omáčka, marináda, dip, dresink.

Přeji Vám krásné chvíle u grilu a dobrou chuť.

I. 1 velký ananas,150 ml čirého kokosového likéru(může být i jiný likér),120 g hnědého cukru,šlehačka,zmrzlina,skořice...atd.Ananas rozkrojíme, odstraníme dřevnatou středovou část. Odkrájíme kraje a nakrájíme na max. 0,5cm tlusté plátky. Pokud ananas budeme grilovat naložíme ho na hodinu do důkladně promíchaného cukru a likéru. Poté jej za...

500 g libového bůčku bez kosti s kůží,100 ml světlého piva, 2 lžíce tekutého medu, 50 ml kvalitní sojové omáčky,5 stroužků česneku, 2 šalotky, dle chuti sůl, pepř. Maso nakrájíme na pásky. Všechny ingredience na marinádu promícháme, česnek prolisujeme a šalotku nakrájíme na drobno. Maso marinádou potřeme, zbytkem marinády bůček zalijeme a vše...

Hermelín,olej,grilovací koření. V misce rozmícháme 1 dl oleje s 2 lžícemi grilovacího koření (lze přidat více podle chuti). Ve směsi obalíme hermelín. Hermelín zabalíme do alobalu tak, aby sklady byly na bocích sýru. Hermelín v alobalu dáme na rozpálený gril a grilujeme 5 - 10 min. z každé strany. Po dogrilování rozbalíme alobal a sýr z něj opatrně...

2 broskve, 1 červené jablko ( lze zvolit jakékoli ovoce - meruňka, jahody, banán, ananas...),1 limetka, 4lžíce medu zředěné trochou vody, aby ovoce bylo v marinádě ponořené do poloviny, 1 lžíce skořice, 4 rozdrcené hřebíčky, 1 rozdrcená hvězdička badyánu, alobal, kousek másla. Nejdříve umícháme marinádu. Ovoce omyjeme, vypeckujeme, odstraníme...

Lilek,olej,česnek. Lilek oloupeme, nakrájíme na kolečka asi 1cm silná. Posolíme, necháme "vypotit", osušíme ubrouskem. V pánvi rozpálíme olivový olej a lilky okořeněné grilovacím kořením krátce opečeme. Vložíme pod gril a necháme ještě chvíli grilovat. Oloupeme česnek a hotové lilky potíráme krátce před podáváním česnekem.

Paprika,červená cibule, cuketa, baklažán,olivový olej,sůl,pepř, bylinky. Nakrájíme baklažán, uložíme na talíř a dobře osolíme. Necháme odstát, až nezačne vytékat tmavá tekutina. Vytlačíme z něj zbytky vody,pokapeme olejem a dochutíme bylinkami. Papriku očistíme rozkrojíme , osolíme zevnitř,opepříme. Dále nakrájíme cuketa ,lilek, rajčata na...

4 kukuřice,4 lžíce másla,1 lžíce sekané petrželky,1 lžíce sekané pažitky,1 stroužek česneku,máslo na potření před grilováním,sůl,dřevěné špejle s hrotem. Kukuřice oloupeme, odstraníme vlákna. Okraje zařízneme a kukuřice 20 minut povaříme v osolené vodě. Vyndáme a do středů obou konců zapíchneme dřevěné špejle, jejichž délku upravíme na cca 7 cm...

kuřecí řízky, nebo vepř. řízky, paprika kapie, kabanos, cibule.Maso si naklepeme, nakrájíme na malé kostky, posolíme, popepříme a střídavě napichujeme s dalšími surovinami na jehly, aby na koncích bylo maso a pak jen rozpálíme gril a grilujeme.

cibule,kari,olivový olej,voda .Cibule si rozpůlíme a odložíme. V misce si umícháme lžičku oleje s dvěma lžičkami vody a lžičkou až dvěma lžičkami kari(může být indické, anglické, thajské,......atd.)Cibuli si do směsi naložíme a necháme marinovat alespoň 1 hodinu. Grilujeme podle žáru grilu = asi deset minut - než cibule změkne.

2 plátků slaniny, 6 velkých rajčat, 1 lžička majoránky, 1 lžíce strouhaného tvrdého sýru, sůl, půl lžičky bazalky, mletý pepř, řeřichové lístky na ozdobu. Rajčata nařízneme na vrcholku třikrát křížem do tří čtvrtin tak, aby vzniklo 6 jen z části uvolněných dílků. Smícháme majoránku, nastrouhaný sýr, sůl, bazalku a pepř a nasypeme do naříznutých...

Cuketa,Olej cca 4cm v hrníčku, 2 lžíce podravky, 1 lžička soli,6 stroužků česneku. Cuketu oloupeme, rozpůlíme podél, vydlabeme dužninu uprostřed a nakrájíme na cca 0,5cm (nebo méně) silné plátky (půl měsíčky). MARINÁDA:Všechny ingredience smícháme-rozmixujeme.Cuketu namočíme v připravené marinádě z obou stran a grilujeme.

Na burger: 2 ks středně velké červené řepy, 1 lžíce hořčice Hellmann´s, 1 lžíce sladké mleté papriky, hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj...), 1 rohlík nakrájený na kostičky, 1 dcl zeleninového vývaru nebo mléka, 1 žloutek, sůl, čerstvě drcený pepř. Další suroviny: 2 lžíce oleje, 2 burgerové housky, 2 lžíce tatarské omáčky, 2 hrsti...

Suroviny na 1 porci: 130 g mletého hovězího masa, 1 lžíce oleje, 1 kolečko čerstvého ananasu 1 cm silné, 1 velká celozrnná houska, 1 lžíce tatarské omáčky, hrst nakrájeného listového salátu, červená cibule, sůl, pepř. Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut...

KUŘECÍ STEHÝNKA pepř, sůl - marináda: 1 lžička oleje, 1 lžička prolisovaného nebo nasekaného česneku, 1/4 lžičky mleté papriky, 3 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce chilli omáčky, příp. mleté chilli. Na marinádu s misce smícháme sojovou omáčku, olej, česnek a mletou papriku. Očištěná stehna omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a položíme na rozpálený...

3 stroužky česneku, 2 žloutky, 300 ml oleje, lžička středně ostré hořčice, kari, 150g plnotučného jogurtu, sůl, bílý pepř, špetka cukru Olej tenkým proudem vmícháme do žloutků a přidáme prolisovaný česnek, hořčici a jogurt. Dochutíme kari, cukrem, osolíme a opepříme.

Grilovaná zelenina - 3 cibule,2 cukety,5 rajčat, 1 lilek, zelená paprika a 2 červené papriky. Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka, proužky, měsíčky a naaranžujeme do pekáče nebo zapékací mísy. Prošleháme dresink a zeleninu jím pokapeme a dáme grilovat. Když je zelenina dogrilovaná, doplníme ji olivami, kapary a zelenými bylinkami.

sůl,pepř,1 cibule (menší) ,3 stroužky česneku,1 lžíce hořčice,1 lžíce kečupu ,1 lžíce medu,1 lžíce worcestrové omáčky,1, 5 dl rostlinného oleje . Vše rozmixujeme a můžeme marinovat maso.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky