Káva a čaje


Ledová káva

21.01.2019

káva, cukr, smetana ke šlehaní, zmrzlina, kakao na ozdobu, led, mléko. Pomoci tyčového mixeru si vyšleháme kávu s vodou a mlékem do 3/4 sklenice. Do sklenice dáme led podle potřeby a nalijeme kávu. Přidáme kopeček zmrzliny a dozdobíme vyšlehanou smetanou a kakaem. Dokonale osvěží a dodá hlavně energii na celý den.

Bílá káva

21.01.2019

Rozpis na 1 hrnek (250 ml): 220 ml vroucí vody , 30 ml vlažného mléka , 1-2 lžičky melty , 2 ks kostky cukru. Do hrnku nasypeme meltu a zalijeme ji vroucí vodou. Dolijeme mlékem, osladíme a zamícháme.

Cukr krupice (dle chuti), 2 lžíce smetany ke šlehání (ušlehaná), 200 ml kávy (překapávaná), 20 ml vaječného koňaku. Horkou překapávanou kávu (ze 7g mleté kávy) nalijeme do vyhřátého šálku, ozdobíme čepicí šlehačky a navrch velmi opatrně nakapeme teplý vaječný koňak. Osladíme podle své chuti a ihned podáváme, aby šlehačka neklesla.

0,5 l vody , 28-30 g čerstvě umleté kávy , mléko , cukr. Pomocí kávového robota si připravíme silný koncentrát černé kávy (použijeme dvojitou dávku, tedy místo 7 g na 1 šálek asi 14 g na 1 šálek), můžeme samozřejmě použít i kávu překapávanou nebo rozpustnou, ovšem, i u nich se musí poměry přizpůsobit zamrazení a budoucímu servírování kostek kávy...

2 kg jablek, šťáva ze dvou citronů, 1 kg cukru - můžete dát 1/2 kg bílého a 1/2 kg třtinového, několik kousků hřebíčku, lžička perníkového koření,asi 2 kousky celé skořice, 5 kousků celého badyánu badyánu,vanilkový lusk, 2-3 lžíce rumu (nemusí být). Jablka omyjeme, vykrojíme jadřince a nakrájíme na kostičky zhruba stejně velké, dáme na hluboký...

ovoce (citrony, mandarinky, pomeranče, kiwi, kaki, jablka, rybíz) v poměru dle libosti - citron doporučuji jen jeden, cukr krystal (tmavý nebo bílý), hřebíček, celá skořice, hvězdičky badyánu, případně zázvor, pár kapek alkoholu. Poměr ovoce si zvolte dle libosti. Citron by měl být jen jeden - můžete použít třeba jen kůru, nebo jen šťávu, nebo...

Připravte si celkem 2 kg ovoce, z toho: 1 kg jablek namíchaných s několika hruškami a 1 kg směsi pomerančů, mandarinek + 1 grep + 2 citrony nebo limety + 1 kaki), kousek čerstvého zázvoru, 750 g třtinového cukru,6 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, 2 zarovnané lžičky mleté skořice, 2 dcl kvalitního rumu. Troubu vyhřejte na 200 °C. Do...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky