Výroba sýrů

Pivní sýr

20.01.2019

2 kostky měkkého tvarohu v pozlátku, 1 hrnek piva, 1 lžička soli, 1/2 lžičky kmínu , špetka pepře, 1/2 lžičky mleté papriky.Tvaroh dáme do mísy, osolíme, přidáme kmín, pepř a papriku. Vše důkladně promícháme a nakonec zalijeme pivem a opět důkladně promícháme. Sýr vyklopíme do hlubokého talíře a přikryjeme (fólií či pokličkou). Takto necháme zrát...

Žervé sýr

20.01.2019

200 g jogurtu, 80 g zakysané smetany, jemná sůl. Všechny suroviny dobře promícháme v misce. Vezmeme sklenici , navlhčíme si gázu nebo utěrku a položíme ji na hrdlo sklenice, mírně spuštěnou dovnitř. Naplníme, víko zaklopíme a necháme stát při pokojové teplotě přes noc. Pokud byste sklenici vložili do lednice, proces odkapávání syrovátky se zpomalí....

Z vody a soli si připravte nálev. Můžete přidat i špetku chilli, nebo jen červenou papriku, bylinky, či jiné koření, podle chuti.Nálev dejte do uzavíratelné nádoby a vložte tvaroh.V nálevu nechte minimálně týden, ideální je 10 dní, aby sůl pěkně tvarohem prostoupila.Použití je na Vás, všude tam, kde běžně používáte balkánský sýr, jen se nemusíte...

1 l mléka, 1 lžička soli, 200-300 g zakysané smetany, 3 vejce, bylinky podle chuti. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sůl a dáme zahřívat na mírný oheň. Zvlášť smícháme smetanu s vejci - obě musí mít pokojovou teplotu a bylinky. Když se mléko začne vařit přidáváme postupně smetanu s vejci a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Syrovátka...

1 špetka sůl,250 g ,měkký tvaroh, 4 lžíce smetana, 1 špetka kmín. Tvaroh zabalíme do pláténka a vymačkáme přebytečnou syrovátku. Vidličkou smícháme se smetanou, osolíme a okmínujeme. Tvaroh naložíme do většího hrnku, zakryjeme pláténkem, upevníme gumičkou. Během zrání domácí sýr několikrát promícháme.

2 lžičky sůl,1 l ,mléko 2 vejce, 1 lžička jedlá soda,1 - 2 lžic máslo,1 kg domácí tvaroh (MŮŽE BÝT I KUPOVANÝ).Mléko přivedeme do varu a povaříme ho s tvarohem. Můžeme použít domácí tvaroh ale i kupovaný. Potom řádně směs scedíme přes plátýnko nebo utěrku a dáme zpět do hrnce. Přidáme 1 - 2 lžíce...

1/4 l polotučného mléka, 1 lžíce másla, 1/2 lžičky jedlé sody, tvaroh tučný ( ne z vaničky). Do malého kastrolku si nalijeme mléko, do kterého rozdrobíme tučný tvaroh.Dáme na kamna, nevaříme, pouze zahříváme a mícháme (cca 5 minut). Celé přecedíme přes cedník , na kterém máme plátýnko. Syrovátku nevyléváme. Vymačkáme co nám zbude v plátýnku, dáme...

Sýr "Lučina"

20.01.2019

1 velký bílý jogurt, 250 ml smetany na šlehání, trochu soli. V misce smícháme bílý jogurt spolu se smetanou (smetanu nešleháme). Takto vzniklou hmotu nalijeme na cedník, který si vyložíme kouskem plátna. Jemně vyždímáme a necháme hmotu 24 hodin odpočinout. Výsledná hmota jde krásně roztírat a můžete si ji ochutit podle vlastní chuti - smaženou...

2 zakysané smetany (400 g),2 tučné bílé jogurty (400 g),1 lžička soli,česnek nebo bylinky na dochucení. Jogurt a smetanu se solí promícháme v míse.Přichystáme větší mísu, do které vložíme síto tak, aby mohla dolů odkapávat syrovátka a do síta čistou utěrku nebo plátýnko.Směs nalijeme do utěrky a přečuhujícími kusy látky zabalíme. Takto vložíme do...

500 g tvaroh, 1 vejce, 100 g másla,, 1 lžička jedlá soda, sůl. Sýr budeme připravovat nad vodní lázní. Do poloviny hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Zatím si v misce, kterou pak vložíme na hrnec připravíme směs z tvarohu, vejce, soli, sody a změklého másla (ne rozpuštěného) a vše rozmixujeme. Jakmile má směs stejnou konzistenci, položíme...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky