Maďarský guláš s haluškami

13.01.2019

500 g hovězí kližky , 500 g cibule , 2 masitá rajčata, 1 zelená paprika,1 sušená feferonka,3 lžíce sádla, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, vývar nebo voda na podlévání, sůl. NA HALUŠKY - 300 g polohrubé mouky ,1 lžíce sádla, 2 lžičky soli , 1 žloutek, 1 vejce , voda dle potřeby. V hrnci si rozpálíme sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájenou cibuli a osmažíme ji až dohněda - pozor, nespálit! 2. Stáhneme z ohně, přidáme sladkou i pálivou papriku a necháme rozpustit - opět dáváme pozor, abychom ji nespálili, byla by hořká. Hrnec vrátíme na plamen a přidáme trošku horké vody. Necháme vysmahnout na tuk a tento postup ještě 2x zopakujeme. Nyní přidáme maso pokrájené na větší kostky (4×5 cm) - nesolíme. Za stálého míchání restujeme cca 8 minut, aby maso nasálo chuť a vůni papriky. Teď osolíme a přidáme trochu vývaru nebo vody (horké). Maso musí být ponořeno ze dvou třetin. Přiklopíme a dusíme doměkka; čas závisí na stáří masa. Podle potřeby během dušení doplňujeme horkou vodou nebo vývarem. Rajčata nakrájíme na plátky a papriku na kroužky. Feferonku nasekáme na drobno i se zrníčky. Vše přidáme k masu a ještě 15 až 20 minut povaříme. Halušky: Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme sůl, vejce a žloutek. Vody dáme tolik, abychom získali řidší těsto. Vše vařečkou smícháme, nevypracováváme příliš dlouho, jinak se nám těsto bude tahat. Halušky zaváříme (přes haluškovač) do dostatečného množství horké, osolené vody a až nám vyplavou na hladinu, vaříme 5 minut. Přendáme do sítky, propláchneme krátce studenou vodou a necháme okapat. Pak přendáme do mísy, přidáme lžíci sádla a promícháme.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky