Dragounský guláš
hovězí kližka, 300 g bílých fazolí , 100 g slaniny , 5 velkých cibulí ,5 kuliček nového koření , 4 stroužků česneku , 2 bobkové listy , 2 klobásky, 4 lžíce sádla , 2 lžíce sladké mleté papriky, 2 lžíce rajského protlaku ,1 lžíce majoránky , 2 lžičky kmínu ,hovězí vývar nebo voda + gelový hovězí bujon, špetka cukru , pepř , sůl. Fazole namočíme den předem na noc do studené vody, druhý den je v té samé vodě uvaříme doměkka, slaninu nakrájíme na kostičky a ve vyšší pánvi jí vyškvaříme, přidáme sádlo a nasekanou cibuli, vše osmahneme . Maso kuchyňsky upravíme (zbavíme blan a šlach) a nakrájíme na kostky 3×3 cm, osolíme, opepříme, okmínujeme. Na rozpálené sádlo vhodíme na kostičky nakrájené kostičky slaniny a cibuli, kterou osmažíme dotmava, přidáme maso a 10 minut restujeme a mícháme, přidáme papriku a ostatní koření včetně utřeného česneku, rajský protlak a 4 minuty restujeme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, během dušení podle potřeby přidáváme horkou vodu. Nakonec do guláše přidáme uvařené fazole, na kolečka nakrájenou klobásu, v dlaních rozemnutou majoránku a guláš dochutíme solí, je-li třeba (nezahušťujeme, o to se postará cibule, té má být tolik, co masa, ovšem na objem nikoliv na váhu), chvíli vše povaříme.