Hovězí cikánská pečeně
![](https://c8f5126673.cbaul-cdnwnd.com/1fda3b317c7c9bf506f31b9d69c9ec64/200000076-123901330f/cikanska-hovezi-pecene-500x375.jpg?ph=c8f5126673)
1 kg zadního hovězího masa v celku , 100 g slaniny v celku , 1 konzerva malého rajčatového protlaku , 1 sklenička leča (popřípadě 4 rajčata a 1 paprika) , 2 ks kyselé okurky ,1 ks čerstvé papriky , 1 ks cibule , hovězí vývar , pepř , olej , sůl. Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku (lépe se nám pak bude maso špikovat). Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu, maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kameninové nádobě pomalého hrnce na sporáku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny, orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200 ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II. na 4,5 hodiny, maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple, šťávu můžeme přepasírovat (já už jsem dále použila klasický hrnec). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku, v případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme, zahustit můžeme dle zvyklostí . Maso před podáváním nakrájíme na plátky a podáváme podlité omáčkou. Můžeme podávat s rýží.