Bazalkové pesto
50 velkých listů bazalky, 1 stroužek česneku, 50 gramů parmazánu, 40 gramů piniových semen, 90 ml olivového oleje. Bazalku omyjeme a jednotlivé listy oddělíme od stonků. Ty použijeme třeba na vývar nebo pod maso. Pak je oblanšírujeme. Je to jednoduché - stačí listy vhodit do vroucí vody, okamžitě je vylovit a zchladit v nádobě se studenou vodou a ledem. Odměnou vám bude nádherná zelená barva pesta, která se nevytratí ani po několika hodinách. A v kuchyni přitom strávíte jen o několik minut déle. Lístky důkladně vysušíme, nejlépe v látkové utěrce. Sýr nastrouháme, česnek rozdrtíme plochou stranou nože a nakrájíme nadrobno. Nyní už jen zbývá vše vložit do mixéru a během minuty vytvořit samotné bazalkové pesto. Olej se našlehá, dostane mléčnou barvu a nádherně se spojí s ostatními ingrediencemi. Pokud místo pinií použijete jiné oříšky, předem je nasekejte. Díky tom bude mít pesto rovnoměrnou strukturu i lepší chuť. Hotové pesto se hodí například na špagety (cca 2 lžíce) nebo můžete zamrazit do formiček.